Ιουν 2009: Δ. Ευσταθόπουλος, Π. Αρεταίου, Α. Μανιμανάκη, Γ. Στεφανάκης, Δ. Κλαψάκης, Ελ. Καραδήμας «Αποκατάσταση της κάμψης του αγκώνος σε ανεπανόρθωτες βλάβες του μυοδερματικού νεύρου» στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο Τμήματος Χειρουργικής Ώμου – Αγκώνος της ΕΕΧΟΤ (Αθήνα 11-13 Ιουνίου 2009)
Η αποκατάσταση της κάμψης του αγκώνα μετά από παράλυση του μυοδερματικού νεύρου είναι περισσότερο από αναγκαία για την συνολική λειτουργία του άνω άκρου.
Οι μέχρι πρόσφατα διαθέσιμες τεχνικές, (νευρικά μοσχεύματα, τενοντομεταφορές) απέτυχαν να δώσουν ανεξάρτητη και ισχυρή κάμψη του αγκώνα.
Το 1994 ο C Oberlin και οι συνεργάτες του δημοσίευσαν μελέτη από τη μεταφορά κλάδου του ωλενίου νεύρου, κατευθείαν στον κλάδο του μυοδερματικού για το δικέφαλο με πολύ καλά αποτελέσματα.
Από το 1995 που έγινε γνωστή η τεχνική μέχρι το Μάρτιο του 2008, 22 ασθενείς με ανεπανόρθωτη βλάβη του μυοδερματικού, αντιμετωπίσθηκαν στην κλινική μας με την παραπάνω τεχνική. 20 ασθενείς ήταν άνδρες και 2 γυναίκες, 16 έως 35 ετών (μ.ο. 24 έτη). Ο χρόνος μετεγχειρητικής παρακολούθησης των ασθενών κυμαίνεται από 1 έως 6 έτη (μ.ο 2,2 έτη). Σε 19 ασθενείς υπήρχε αποσπαστική βλάβη της Α5 –Α6 ρίζας ενώ σε 3 ασθενείς υπήρχε εκτεταμένη βλάβη, με απώλεια μαλακών μορίων και με συμμετοχή του μυοδερματικού, στην άνω και έσω επιφάνεια του βραχιονίου.
Σε όλους τους ασθενείς χρησιμοποιήθηκε μια δεσμίδα από το ωλένιο νεύρο κυρίως αυτή για την κάμψη του ωλένιου καμπτήρα του καρπού, και συνδέθηκε κατευθείαν στον κλάδο του μυοδερματικού για το δικέφαλο με μεθόδους μικροχειρουργικής.
Μετά από βραχεία περίοδο ακινητοποίησης, 2 εβδομάδων ο ασθενής άρχιζε πρόγραμμα παθητικής κινητοποίησης και εφαρμογή ηλεκτρικών ερεθισμάτων. Στους 4 μήνες είχαμε τις πρώτες μυϊκές συσπάσεις ενώ στους 6 μήνες είχαμε μια αδύναμη κάμψη του αγκώνα (Μ3). Στους 12 μήνες ελέγχεται ισχυρή σύσπαση (άνω των 3kgr) που βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου και την εντατική άσκηση.
Η μέθοδος είναι απλή έξυπνη και αποτελεσματική καθόσον ο κινητικός κλάδος του μυοδερματικού για το δικέφαλο είναι λεπτός και δεν απαιτεί μεγάλο τμήμα από το ωλένιο νεύρο (περίπου 10% ). Το ωλένιο νεύρο είναι πολύ κοντά στον κλάδο του μυοδερματικού για τον δικέφαλο και έτσι είναι εφικτή η τελικοτελική συρραφή. Ο μυς ανανευρούται ταχύτερα, γρηγορότερα από κάθε άλλη μέθοδο και το χέρι μετά τον δανεισμό του κλάδου του ωλενίου νεύρου δεν παρουσιάζει αξιόλογα αισθητικά και κινητικά προβλήματα.