Είναι πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, ο οποίος οφείλεται σε φυσικές ή εμβιομηχανικές αλλαγές της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης.
Το 25% του πληθυσμού πάσχει από χονδροπάθεια επιγονατίδας. Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος εμφανίζεται πιο συχνά σε εφήβους και σε νεαρές γυναίκες. Η επιγονατιδομηριαία άρθρωση αποτελείται από την επιγονατίδα και την μηριαία τροχιλία. Η επαφή της επιγονατίδας με το μηριαίο ξεκινά στις 20° κάμψη και αυξάνεται με την περαιτέρω κάμψη του γόνατος φτάνοντας στο μέγιστο στις 90° κάμψη. Η επιγονατίδα δέχεται φορτία από το 1/3 έως το ½ του βάρους του σώματος κατά τη διάρκεια της βάδισης, μέχρι 3 φορές το βάρος του σώματος κατά το ανέβασμα της σκάλας και 7 φορές το βάρος του σώματος κατά τη διάρκεια βαθέως καθίσματος.
Η χονδροπάθεια της επιγονατίδας μπορεί να οφείλεται σε κακή ανατομία, σε κακή ευθυγράμμιση του κάτω άκρου, σε αδυναμία 4κεφάλου, σε προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στην περιοχή, σε λάθη εκγύμνασης ή υπερχρησία ή σε τραυματισμό.
Κλινική Εικόνα – Διάγνωση
Οι ασθενείς με χονδροπάθεια επιγονατίδας έχουν πόνο στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος, ο οποίος εμφανίζεται με τη δραστηριότητα και συνήθως χειροτερεύει με το βαθύ κάθισμα, το ανέβασμα σκάλας, το κατέβασμα ή το παρατεταμένο κάθισμα με λυγισμένο γόνατο. Μπορεί να προσβληθούν το ένα ή και τα δύο γόνατα. Όταν ο πόνος είναι συνεχόμενος θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον Ορθοπαιδικό. Ο γιατρός θα θέσει τη διάγνωση με βάση ένα προσεκτικό ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον απεικονιστικό έλεγχο (μέτρηση γωνίας Q).
Θεραπεία
Η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική (ασκήσεις ενδυνάμωσης, παγοθεραπεία, αποφυγή καταπόνησης, βοηθήματα).
Η χειρουργική αντιμετώπιση θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν σε ασθενείς, των οποίων τα συμπτώματα επιμένουν μετά από 6-12 μηνών πρόγραμμα αποκατάστασης και αφού έχουν αποκλειστεί άλλες αιτίες πρόσθιου πόνου. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την απελευθέρωση των έξω καθεκτικών συνδέσμων του γόνατος, τις επεμβάσεις στον αρθρικό χόνδρο, την εγγύς επαναευθυγράμμιση, και την άπω επαναευθυγράμμιση της επιγονατίδας με την πρόσθια-έσω μετατόπιση του κνημιαίου κυρτώματος.
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση διαρκεί 3-6 μήνες.