Skip to main content
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Intraneural perineurioma σε ένα κορίτσι 12 ετών. Μια σπάνια περίπτωση. Διάγνωση-Θεραπεία

Ελευθέριος Καραδήμας Ορθοπαιδικός Χειρούργος - Τραυματιολόγος

Σεπ 2008: Ελ. Καραδήμας, Γ. Ζουμπούλης, Μ. Κριτσιωτάκης, Χ. Σίμος, Δ. Ευσταθόπουλος «Intraneural perineurioma σε ένα κορίτσι 12 ετών. Μια σπάνια περίπτωση. Διάγνωση-Θεραπεία» στο 14ο Ετήσιο Κοινό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Χειρουργικής Χεριού & Άνω Άκρου και της Ελληνικής Εταιρίας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής με διεθνή συμμετοχή (Πάτρα 10-13 Σεπτεμβρίου 2008)

Ασθενής, θήλυ 12 ετών, προσήλθε στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου στις 27.12.07 με προοδευτική αδυναμία έκτασης των δακτύλων, διάρκειας περίπου 2 μηνών.
Κατά την κλινική εξέταση η έκταση του καρπού ήταν φυσιολογική, όπως και η έκταση του αντίχειρα, η δε αισθητικότητα κατανομής του κερκιδικού νεύρου ήταν S5. Καμία άλλη διαταραχή δεν ελέγχεται από το άνω άκρο, το δε ιατρικό ιστορικό ήταν ελεύθερο.

Το ηλεκτρομυογράφημα έδειξε χρόνιες νευρογενείς βλάβες στον κοινό εκτείνοντα τους δακτύλους, Σύνδρομο οπισθίου μεσοστέου. Η μαγνητική τομογραφία διαπίστωσε μόρφωμα μήκους 9mm στην πορεία του οπισθίου μεσοστέου που θα μπορούσε να παριστάνει νευρίνωμα ή γάγγλιο.
Τέθηκε η ένδειξη της χειρουργικής επέμβασης η οποία έγινε με γενική αναισθησία στις 11.01.08. Κατά τη χειρουργική διερεύνηση το νεύρο, μετά το διαχωρισμό του σε αισθητικό και κινητικό κλάδο και αμέσως μετά την έκφυση του κλάδου για τον κερκιδικό εκτείνοντα του καρπού και τον μακρό εκτείνοντα τον αντίχειρα, εμφάνιζε ατρακτοειδή μορφολογία με σκληρή υφή, χωρίς ανταπόκριση στα ηλεκτρικά ερεθίσματα. Στο ύψος του τενόντιου πετάλου της αψίδας του Frohse το νεύρο εμφάνιζε σημεία πίεσης.

Μας προβλημάτισε εάν η αποσυμπίεση του νεύρου από μόνη της ήταν αρκετή για την επαναφορά της λειτουργίας του νεύρου. Έτσι αποφασίσαμε την εξαίρεση του νεύρου σε όλο το μήκος της παθολογίας του. Σε πολλαπλές διαδοχικές τομές το εξαιρεθέν τμήμα του νεύρου παρουσίαζε εξοίδωση και διαταραχή της αρχιτεκτονικής του. Έγινε ευρύτερη νεαροποίηση των νευρικών άκρων και το έλλειμμα μήκους 3,2cm γεφυρώθηκε με νευρικό μόσχευμα. Το χέρι ακινητοποιήθηκε σε νάρθηκα με τον καρπό και τα δάκτυλα σε έκταση για 3 εβδομάδες.

Η ιστολογική εξέταση μας εξέπληξε καθόσον μιλά για «περινευρίωμα με ατρακτοειδή κύτταρα που διατίθενται κυματοειδώς τα οποία σχηματίζουν ομόκεντρα στρώματα γύρω από τις νευρικές ίνες με σχηματισμό «ψευδοκρεμμυδοειδών βολβών». Οι πυρήνες των κυττάρων είναι επιμήκεις με όχι εμφανή πυρήνια. Δεν παρατηρούνται μιτώσεις».

Τα ενδονευρικά περινευριώματα τυπικά εμφανίζονται στην εφηβική ηλικία ή στην αρχική περίοδο της ενηλικίωσης και δεν εμφανίζουν προτίμηση στο φύλο (sex predilection). Συχνότερα εμφανίζεται με προοδευτική αδυναμία μυών με ή χωρίς εμφανή ατροφία παρά με αισθητικές διαταραχές. Κυρίως πρωτογενώς προσβάλλονται τα περιφερικά νεύρα των άκρων.