Skip to main content

ΩΜΟΣ

Ο ώμος είναι μια άρθρωση, πολύ σημαντική για τη λειτουργία του άνω άκρου. Όταν πονάει είτε από υπερκόπωση είτε από τραυματισμό, προκαλεί έντονη δυσφορία και κατά την ημέρα αλλά και κατά την διάρκεια της νύχτας. Ξεκούραση και τα παυσίπονα συνήθως βοηθούν. Εάν ο πόνος επιμένει χρειάζεται να επισκεφτούμε τον Ορθοπαιδικό.

ΡΗΞΗ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ

Το στροφικό πέταλο είναι μία ομάδα μυών που δημιουργεί ένα πέπλο και αγκαλιάζει την άρθρωση του ώμου. Είναι υπεύθυνο για την σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου, την ανύψωση του χεριού και για την κίνηση της έσω και έξω στροφής της άρθρωσης του ώμου. Αποτελείται από τρεις μύες, τον υπερακάνθιο, τον υπακάνθιο και τον ελάσσονα στρογγύλο μυ.

Αιτιολογία

Η ρήξη του στροφικού πετάλου οφείλεται συνήθως ή σε τραυματισμό μετά από άρση βάρους ή πτώση με τεντωμένο χέρι ή σε παρατεταμένη καταπόνηση της άρθρωσης του ώμου, ιδιαίτερα όταν το χρησιμοποιούμε για πολλή ώρα σε υψηλή θέση πάνω από το επίπεδο του ώμου. Σε νεαρότερες ηλικίες υπεύθυνη αιτία είναι ο τραυματισμός ή η παρατεταμένη καταπόνηση, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να οφείλεται και σε κακή αιμάτωση ή και σε εκφύλιση των μυών του στροφικού πετάλου.

Κλινική Εικόνα – Διάγνωση

Ο ασθενής με ρήξη στροφικού πετάλου παρουσιάζει έντονο πόνο στην περιοχή του ώμου, έχει περιορισμό στην κίνηση της άρθρωσης και αδυνατεί να σηκώσει το χέρι του, ενώ αδυνατεί να βρει ηρεμία ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνήθως η ρήξη εμφανίζεται στον υπερακάνθιο και προκαλεί περιορισμό και πόνο στην ανύψωση του βραχίονα. Η διάγνωση θα τεθεί από τον ορθοπαιδικό με βάση την κλινική εικόνα το ακριβές ιστορικό και τις κλινικές δοκιμασίες στις οποίες θα υποβάλει τον ασθενή και η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται συνήθως με την διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας του ώμου.

Θεραπεία

Ο σκοπός της θεραπείας είναι η ύφεση του πόνου και η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ώμου. Σε περίπτωση που μιλάμε για μερική ρήξη του στροφικού πετάλου τότε η θεραπεία είναι συντηρητική με ικανοποιητικά αποτελέσματα (βελτίωση του πόνου και της λειτουργικότητας του ώμου), παρόλο που δεν μπορεί να επιτύχει πλήρη αποκατάσταση. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει αποφυγή καταπόνησης, ανάρτηση του άκρου, αγωγή με αντιφλεγμονώδη, φυσικοθεραπεία ενώ χρήσιμες είναι και οι εγχύσεις στον ώμο με κορτιζόνη ή με PRP (Platelet Rich Plasma). Η χειρουργική θεραπεία ακολουθείται στην περίπτωση που δεν υπάρχει βελτίωση με την συντηρητική θεραπεία ή όταν υπάρχει πλήρη ρήξη και απόσπαση του στροφικού πετάλου από το σημείο κατάφυσης του στο βραχιόνιο οστό.

Η χειρουργική αποκατάσταση της ρήξης του στροφικού πετάλου γίνεται με τη μέθοδο της αρθροσκόπησης δηλαδή με τη χρήση μιας πολύ μικρής κάμερας μέσω 2 οπών μεγέθους 0,7 mm, μέσω των οποίων γίνεται ο καθαρισμός και η συρραφή και καθήλωση της ρήξης του στροφικού πετάλου. Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μία πολύ ασφαλής μέθοδος, η οποία είναι ανώδυνη, αναίμακτη και ο ασθενής μένει μόνο ένα βράδυ στην κλινική.

Η αποκατάσταση ξεκίνα αμέσως μετά βάσει συγκεκριμένου ειδικού μετεγχειρητικού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό πάντα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές του κάθε ασθενούς.

Η επικοινωνία με τον Ορθοπαιδικό θα βοηθήσει στην σωστή ενημέρωση σχετικά με την πάθηση και στη σωστή αντιμετώπιση της.