Ο Αχίλλειος τένοντας αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους τένοντες του ανθρώπινου σώματος. Συνδέει τη γαστροκνημία (γάμπα) με την πτέρνα και βρίσκεται στο πίσω μέρος του ποδιού και είναι αυτός που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στο πόδι κατά το τρέξιμο ή κατά τις δραστηριότητες.
Η ρήξη του Αχιλλείου τένοντα είναι ένας σοβαρός τραυματισμός τόσο για τον αθλητή όσο και για τον απλό άνθρωπο. Συνήθως η ρήξη είναι εγκάρσια και συμβαίνει στο σημείο του τένοντα που βρίσκεται σε απόσταση 4 με 6 εκατοστά από τη πτέρνα, επειδή η περιοχή αυτή είναι η πιο πτωχή σε αιμάτωση και η πιο επιρρεπής σε ρήξεις.
Παράγοντες
Παράγοντες που επηρεάζουν τη ρήξη τένοντα είναι η παρατεταμένη καταπόνηση, η πιθανή εκφύλιση του (ίσως από παλαιότερους τραυματισμούς ή λόγω ηλικίας), η κακή προετοιμασία (ελλιπές ζέσταμα και διατάσεις) πριν την άσκηση, ο κακός αγωνιστικός χώρος ή το έδαφος, καθώς και η χρήση συγκεκριμένων αντιβιοτικών, όπως είναι οι κινολόνες.
Κλινική εικόνα
‘Οταν ο ασθενής παθαίνει ρήξη Αχιλλείου τένοντα αισθάνεται έναν ισχυρό πόνο στο πίσω μέρος του ποδιού. Συχνα έχει την αίσθηση ότι κάποιος τον κλώτσησε δυνατά στην περιοχή αυτή. Δεν μπορεί να βαδίσει και δεν μπορεί να σταθεί στις μύτες των ποδιών.
Διάγνωση
Ο ασθενής θα επισκεφτεί τον ειδικό ορθοπαιδικό χειρουργό ο οποίος θα θέσει τη διάγνωση με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Η επιβεβαίωση της ρήξης γίνεται με τη διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας.
Θεραπεία
Η θεραπεία της ρήξης του Αχιλλείου τένοντα συνήθως είναι χειρουργική. Η μη χειρουργική αντιμετώπιση επιλέγεται σε ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν ή είναι πολύ μεγάλης ηλικίας και συνήθως οδηγεί σε μειωμένη λειτουργικότητα.
Η χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης του Αχιλλείου τένοντα γίνεται με ειδικά ράμματα, είναι γρήγορη, αποτελεσματική και προσφέρει πλήρη αποκατάσταση τόσο στον απλό άνθρωπο όσο και στον αθλητή.