Γνωρίζατε ότι το ιχθυέλαιο είναι ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα και συνιστώμενα συμπληρώματα, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας; Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε για ποιους λόγους το ιχθυέλαιο είναι τόσο σημαντικό για την υγεία σας.
Τα οφέλη του ιχθυελαίου
Το ιχθυέλαιο είναι ένα υγιεινό λάδι που προέρχεται από τους ιστούς των λιπαρών ψαριών και περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), γνωστά και ως Ωμέγα-3. Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου που βρίσκονται συχνά προς πώληση στο φαρμακείο περιέχουν τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Τα Ωμέγα-3 είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου. Ωστόσο, το σώμα μας δεν είναι εξοπλισμένο για να παράγει αυτά τα λιπαρά οξέα, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε από τις τροφές.
Τα Ωμέγα-3 έχει βρεθεί ότι καταπολεμούν την κατάθλιψη και το άγχος, βελτιώνουν την υγεία των ματιών σε ορισμένες καταστάσεις, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καταπολεμούν τις φλεγμονές, βελτιώνουν τις ψυχικές διαταραχές, μειώνουν το λίπος στο συκώτι και βελτιώνουν την υγεία των οστών και των αρθρώσεων.
Οι καλύτερες πηγές ΩΜΕΓΑ-3
Η πλειοψηφία των πηγών Ωμέγα-3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγγα, ο τόνος κ.λπ. Επιπλέον πηγές είναι τα θαλασσινά και τα φύκια.
Η συνήθης σύσταση στα υγιή άτομα είναι να καταναλώνουν 2 μερίδες ψάρι κάθε εβδομάδα για να διατηρήσουν τα σωστά επίπεδα Ωμέγα-3.
Εναλλακτικές πηγές ΩΜΕΓΑ-3 για χορτοφάγους
Ενώ τα ψάρια και τα θαλασσινά είναι οι πιο πλούσιες πηγές ωμέγα-3, δεν είναι οι μόνες. Τα Ωμέγα-3 βρίσκονται επίσης στον λιναρόσπορο, στους σπόρους chia, στα καρύδια, στη σόγια, στο λάδι canola και στα φύκια. Μπορείτε, επίσης, να βρείτε τα ακόλουθα τρόφιμα συχνά εμπλουτισμένα με Ωμέγα-3: αυγά, μαργαρίνη, γάλα, χυμός, γιαούρτι. Ωστόσο, ειδικά για τους αυστηρά χορτοφάγους, τα συμπληρώματα είναι πιθανώς ο ευκολότερος και με τις χαμηλότερες θερμίδες τρόπος για να εξασφαλίσετε την πρόσληψη Ωμέγα-3 που χρειάζεται ο οργανισμός σας.